Vučić: Uskoro deklaracija o opstanku Srba; Dodik: Izetbegović je politička olupina

Formirali smo tim od nekoliko ljudi koji će učestvovati u pisanju deklaracije o opstanku srpske nacije i Srba, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Foto: TanjugMilorad Dodik i Aleksandar Vučić

To je dogovor koji je danas postignut na zajedničkom sastanku predsednika Vučića, predsednice Vlade Ana Brnabić, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Šta će pisati u dekleraciji

Ovom poslu će se pristupiti uskoro a dekleracija će, kazao je Vučić, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

Foto: Tanjug

– To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgvori Srbi ili srpske – rekao je Vučić.

Kako je naveo, nakon toga će se ići na donošenje Akcionog plana koji bi definisao konkretne mere za ostvarivanje navedenih prava, a oživeo bi se i buidžetski fond u dogovru sa RS koji je postojao i ranije.

Tim planom bi se, dodao je, u Srbiji regulisalo konkursno finansiranje od strane Uprave za dijapsoru i Srbe u regionu.

Novčana pomoć za RS

Na današnjem sastanku dogovoreno je i da će Vlada Srbije izdvojiti novčanu pomoć za gradove i sela u RS pre svega za infrastrukturu. Bilo je reči i o drugim projektima. Kako je dogovoreno, Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi.

Foto: Tanjug

– Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole “Srbija ” u Bosanskom Šamcu, kao i škole “Vuk Karadžić” u Doboju – rekao je predsednik, i dodao da će Srbija finansitari izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom, kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici. Biće rekonstrukisane ulice na Palama, kao i sporstke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika – dodao je Vučić.

Foto: Tanjug

Govoreći o Kosovu, rekao je da Srbija ne misli da menja trenutni format. Povodom pisanja pojedinih medija da postoji mogućnost da se u dijalog Beograda i Prištine uključe neki novi “igrači”, Vučić je rekao da je za Srbiju EU posrednik pod čijim okriljem se odigrava dijalog i da će, ako neke velike sile budu tražile da se uključe, onda će biti uključene sve sile, ali da ne misli da je “to u igri”.

Razgovori pod patronatom EU

– Mi razgovore vodimo pod patronatom EU, i ne vidim da će se tu nešto menjati. Naravno, uvek je dobro da razgovaramo i sa SAD, Nemačkom, Rusijom, Kinom, svima ostalima, ali onaj ko je u njih upućen, ko sve o tome zna, je EU – rekao je Vučić, dodavši da se važna pitanja zamrznutih konflikata ne mogu se rešavati bez znanja važnih faktora.

Pregovori u Briselu

Foto: Promo / RAS SrbijaPregovori u Briselu

On je dodao i da je očigledno da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, dodavši da im želi da ih prevaziđu.

– Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva – rekao je predsednik Srbije odgovarajući na sukobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđmana.

Naš je cilj, kako je poručio, “da imamo dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da znamo šta se zbiva”.

– Poseta Sarajevu naredne nedelje imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjačkih problema. Želim sve najboje i Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima – poručio je Vučić.

Stvari idu u dobrom smeru

On je kazao da srpski narod živi siromašno i teško, ali nema sumnje da stvari idu u dobrom smeru.

– Nemamo briga, stabilizovali smo stanje javnih finansija. Naš izvor rasta su bile investicije i izvoz. Nama nedostaju veća primanja da bismo i potrošnju imali kao dodatan izvor rasta – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kazao je da su stabilnost i mir stvari koje su najvažnije, i da ih treba očuvati.

Ističe da je važno “kako ćemo našu decu da vaspitavamo, da ih učimo i da imamo sve više đaka u školama, jer ih imamo sve manje”.

– Na tome ćemo morati da radimo, i zato Vlada donosi mere da visokim svotama podstiče rađanja – rekao je predsednik Srbije.

Te svote će se, kaže, povećavati, jer je to uslov za razvoj ozbiljne ekonomije.

– Ako nemate dece, ako nema ko da radi u budućnosti, onda zaboravite na ozbiljnost države i da ima bilo kakvog ozbiljnijeg ugleda u Evropi i svetu – zaključio je Vučić.

Srbija najstabilnija

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je danas Srebrenica, zahvaljujući Vladi Srbije izgleda potpuno drugačije i da je veliko je gradilište.

On je naveo i da će na sednici Skupštine RS u septembru tema biti bezbednost, a biće doneta i odluka o vojnoj neutralnosti RS, kao i o zahtevu da BiH “odustane i bude vojno neutralna”.

Dodik je kazao da želi da pozdravi skorašnju posetu predsednika Vučića BiH. Takođe, naveo je i da bi zajednička dekleracija mogla da bude napisana u naredna tri meseca, tačnije u novembru.

Kazao je i da je Srbija danas jedna od najstabilnijih zemalja, ali i da postoji mogućnost da Hrvatska vlada “padne” zbog ploče u Jasenovcu.

Foto: Tanjug

Dodik se osvrnuo i na bosansko-hrvatske odnose, rekavši da je očigledno da postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentarisao rečima: “Bili su braća, šta im je sad, nemam pojma”.

Izetbegović “otvara” probleme

Govoreći o tom sukobu, on je primetio da je očigledno da istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regionu ni u BiH gde nije otvorio problem.

– Čini to u kontinuitetu, prvo sa onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionisala i još uvek funckioniše na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao – rekao je Dodik.

Bakir Izetbegović

Foto: N1 / screenshotBakir Izetbegović

Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da je upravo začetak Islamske države mogao da se vidi u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primetio je, povredilo Bakira Izetbegovića.

Politička olupina

To, dodao je, nije jedini problem između BiH i Hrvatske, jer postoji problem i sa Pelješkim mostom, dok Republika Srpska ima problem sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, što pokušava da reši sa Hrvatskom.

Ana Brnabić

Foto: Tanja Valić / TanjugAna Brnabić

– Izetbegović kontinuirano ima probleme u bošnjačko-muslimanskoj zajednici u samom Sarajevu, gde gubi podršku vlastite partije i postaje politička olupina, a to tako i biva pri kraju političkog angažmana, onda svi navale na vas – zaključio je Dodik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će RS i Srbija u novembru održati zajedničku sednicu početkom novembra, i potvrdila da će Srbija nastaviti da podržava RS.

Infrastrukturno povezivanje

– Nastavljamo dalje infrastrukturno povezivanje sa RS. U tom smislu završen je most Ljubovija-Bratunac. Pored toga, očekujemo uskoro usvajanje zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu, što je jako važno za sve, a razgovarali smo o tome i da javna akademija bude otvorena i za ljude iz RS – rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović kazala je da je zadovoljna što će RS biti uključena u sve inicijative koje dolaze iz Srbije.

Željka Cvijanović

Foto: Dejan Božić / PromoŽeljka Cvijanović

– Hvala i za podršku koja će se ogledati u pomoći od više od pet miliona evra za ozbiljne i konkretne projekte – rekla je Cvijanović.

Sastanku su prisustvovali i ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Dušan Vujović.

Izvor: blic.rs