Vučić: Da čuvamo mir i stabilnost kao Despot Stefan

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić otvorio je Međunarodni Festival viteštva koji nosi ime despota Stefana Lazarevića i poručio da je taj sprski vladar izgradio zemlju zato što je sačuvao stabilnost i mir i da isto tako i mi danas treba da čuvamo stabilnost i mir kako bi Srbija napredovala.

Predsednik Vučić je, na otvaranju festivala viteštva “Despot Stefan Lazarević” – džast aut Manasija 2017, istakao da je Despot Stefan bio poznat u celom svetu kao sposoban državnik, vojskovođa, reformator i da je omogućio ekonomski rast tadašnje Srbije.

Vučić je podvukao da je to uradio zahvaljući mudroj politici koja je obezbedila mir i koju je omogućio prosperitet Srbije.

On je rekao da se Srbija i danas bori za mir za stabilnost u regionu i želi da značajno doprinese da se taj mir i stabilnost očuvaju jer je to važno za ekonomski i svaki drugi razvoj.

Kako je rekao, ima i sličnosti sa onim što se dešavalo pre šest vekova, gde su mnogi hteli da nešto oduzmu od Srbije, ali da Srbija nije to kroz vekove dozvolila, pa ni sada neće, da joj oduzmu nešto što je njeno.

Prosperitet Srbije tog doba ostvaren je, kaže predsednik, zahvaljući dugom i mirnom razdoblju bez razmirica i sukoba i zato je i danas važno da region Zapadnog Balkana, koji je ceo vek bio poprište sukoba, pošalje poruku mira i saradnje.

Vučić na festivalu viteštva kod manastira Manasija

Vučić na festivalu viteštva kod manastira Manasija

Naveo je da je Srbija i danas, kao i tada, raskrsnica puteva i predmet interesa velikih sila, ali da ne odustaje od svojih napora.

“Svi bi ponešto da uzmu, a Srbija bi da sačuva sebe i svoje stanovništvo i građane. Uspevali smo i u prošlosti, uspećemo i u budućosti”, poručio je Vučić i dodao da se i Republika Srpska suočava sa velikim problemima.

“I Republika Srpska suočava sa problemima, a Srbija će uvek biti tu za njen opstanak”, kaže Vučić.

Upravo zato, ističe, treba pomoći narodu da kroz saradnju sačuva svoj jezik i kulturu, kako bi čuvali sećanje na pretke i obavezali potomstvo da čuva nasleđe.

Posetioci na otvaranju festivala viteštva

Posetioci na otvaranju festivala viteštva

On je poručio da Srbiju danas vode ljudi kojima je Despot Stefan uzor i koji žele iskreno da razgovaraju o svim problemima i da diplomatskim sredstvima rešavaju otvorena pitanja.

Predsednik Srbije osvrnuo se u obraćanju na istorijske činjenice, rekavši da za veoma kratko vreme “u nemogućim uslovima”, Despot Stefan obnovio zemlju, gradio palate, crkve i škole, reformisao vojsku, doneo zakone o rudarstvu i trgovini, mudro raspolagao bogatim rudnicima u Novom brdu i Srebrenici.

“On je učinio Srbiju drugim proizvođačem srebra u Evropi i jednom od ekonomski najstabilnijih u ovom delu sveta”, istakao je Vučić.

Despot Stefan je, kaže predsednik, uspeo i da za samo 23 godine, od napuštenog naselja sagradi Beograd, “grad kome su se svi divili”.

Predsedniku Srbije, vitezovi iz Srbije, Beli orlovi, poklonili su mač na dar.

U jednočasovnom programu učestvovali su vitezovi iz Francuske, Rumunije, Bugarske, Nemačke…

Tokom otvaranja festivala održan je i defile učesnika.

Viteška borba

Viteška borba

Festival će trajati do nedelje, a održava se u znak sećanja na skoro 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od manastirskih zdanja sa crkvom Svete Trojice.

Domaćini manifestacije su Beli orlovi, vitezovi iz Srbije, koji će ugostiti “saborce” iz više od 17 zemalja, među kojima su Rusija, Mađarska, Hrvatska, Crna Gora i druge.

Ove godine će doći i gosti iz Turske kao i skandinavski vikinzi.

Za najmlađe posetioce festivala, organizovane su brojne radionice sa vitezovima.

Izvor: rts.rs