Zvanično: U Srbiju stiže nov šef delegacije EU, evo ko će zameniti Majkla Devenporta

Najava je došla još u martu, a sad je potvrdila šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini imenovala je italijanskog diplomatu Sema Fabricija (Fabrizi) za novog šefa delegacije EU u Srbiji.

Bivši Berluskonijev savetnik, koji je na putu do Beograda pobedio Austrijanca i Grka: Sve o novom ambasadoru EU u Srbiji

Fabrici će na tom mestu zameniti dosadašnjeg EU predstavnika u Srbiji Majkla Devenporta.

Odluku visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, podržala je i Evropska komisija. Fabrici će zvanično stupiti na dužnost po dobijanju agremana.

Kako je Tanjug još u martu najavio, Federika Mogerini je odlučila da postavi Fabricija, dosadašnjeg ambasadora EU u Australiji, na mesto novog šefa delegacije EU u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Fabrici je prethodno bio savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta i premijera Italije. Bio je na diplomatskim funkcijama u italijanskom stalnom predstavništvu pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i u ambasadi Italije u Pekingu.

EU je na jesen prošle godine počela sa procedurom imenovanja svog novog ambasadora u Srbiji. Za tu poziciju mogli su da se prijave funkcioneri i diplomate iz svih zemalja članica EU.

Tokom selekcionih intervjua u Evropskoj službi za spoljne poslove, od kandidata se tražilo poznavanje svih oblasti zajedničke politike EU, poznavanje regiona i pretpristupnih procesa.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu početkom godine poručivali su da je u “uži krug” za mesto šefa delegacije EU u Srbiji ušlo troje evropskih diplomata, po jedan iz Austrije, Grčke i Italije.

Pored novog predstavnika EU u Srbiji, u Briselu je objavljena nominacija još 40 šefova delegacija EU širom sveta.

Izvor: Telegraf.rs