ZASEDA SAMIT EU Glavne teme migranti, trgovina i PUTIN

Lideri 28 zemalja članica Evropske unije sastaće se danas na dvodnevnom samitu u Briselu u čijem središtu će se naći pitanja migracije, trgovinske politike EU i odnosa sa Rusijom.

Samit počinje posle podne sastankom sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, nakon čega sledi rasprava o pitanju migracije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je u pozivnom pismu da se situacija povodom migrantske krize poboljšava naročito kada je reč o Zapadnobalkanskoj ruti.

Na radnoj večeri evropski lideri će razgovarati o odnosima sa Rusijom i njenoj ulozi u Ukrajini i Siriji, mada nije predviđeno donošenje odluka.

Lideri Francuske i Nemačke upozorili su posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a uoči današnjeg samita, da ne isključuju mogućnost uvođenja oštrijih sankcija prema Moskvi zbog Sirije, prenosi AFP.

Uoči samita, Tusk je istakao da je ključna stvar za EU u odnosima sa Rusijom da sačuva svoje jedinstvo.

Očekuje se da će tokom radne večere britanska premijerka Tereza Mej informisati kolege o situaciji u Britaniji i najavi o pokretanju Bregzita do kraja marta.

U petak, drugog dana samita razgovaraće se o trgovinskoj politici EU, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom.

Izvor: blic.rs