VOJNI PUČ U TURSKOJ Vojska tvrdi da je preuzela vlast u državi

Oružane snage Turske saopštile su večeras da su preuzele vlast u zemlji da bi zaštitile demokratski poredak i očuvale ljudska prava. Prema prvim informacijama, vojska je zarobila pojedine turske zvaničnike, ali je Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bezbedan, prenosi CNN.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Brojni izveštaji potvrđuju da se zarobljeni nalaze u jednom vojnom sedištu u Ankari, a agencija Anadolija javlja da je među zarobljenima i načelnik vojske. Vojnici su preuzeli i zgradu turske državne televizije TRT u Ankari, prenosi Rojters.

– Turska vojska preuzela je kompletnu kontrolu nad državnom administracijom kako bi vratila ustavni red, ljudka prava i slobode, vladavinu prava i opštu bezbednost koja je narušena. Svi međunarodni ugovori ostaju na snazi. Nadamo se da će sve prijateljske veze sa svim zemljama biti nastavljene – saopštili su predstavnici vojske.

View image on Twitter

“Deo vojske započeo je vojni puč”, rekao je ranije večeras premijer Turske Binali Jildrim, nakon što je objavljeno da vojne letelice nisko nadleću Ankaru i Istanbul, prenosi RT.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
View image on Twitter
– Mi radimo na tome da je u pitanju pokušaj puča, mi to nećemo dozvoliti, niti bilo kakvu aktivnost koja bi ugrozila demokratiju – izjavio je Jildrim, dodajući da će platiti najvišu cenu oni koji su odgovorni, prenosi AFP.
View image on Twitter

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nije se oglasio povodom nereda u Turskoj. Kako neki mediji navode, Erdogan je na godišnjem odmoru u jednom odmaralištu u Bodrumu, na jugu zemlje, i ne zna se kakav mu je trenutno status.

View image on TwitterView image on Twitter

Na osnovu pojedinih navoda, vojni helikopter otvorilo je vatru na deo Ankare u kom je smešteno sedište Turske nacionalne obaveštajne službe.

View image on Twitter

– Bezbednosne snage Turske rade sve što mogu kako bi situacija bila sređena – kratko je rekao Jildrim.

View image on Twitter

Ranije je javljeno da su brojni očevici obavestili da su primetili povećano prisustvo vojske na ulicama, ali u tom momentu nije bio poznat razlog, niti šta se dogodilo, prenosi “Miror“.

View image on Twitter

Istovremeno, javljeno je da su most na Bosforu u Istanbulu, kao i most Fatih Sultan Mehmet zatvoreni, a da su se čuli pucnji u Ankari, kao i da su ispred aerodruma “Ataturk” .

View image on Twitter

Agencija Dogan prikazala je snimak na kome se vidi da se saobraćaj u tim delovima grada preusmerava.

Izvor: blic.rs