SAZNAJEMO Zašto se Dačić jedini vratio tužan sa samita u Parizu

Ivica Dačić je jedini član srpske delegacije koji po povratku sa samita iz Pariza i odluke o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, nije imao razlog za preterano zadovoljstvo.

Vratio se razočaran: Ivica Dačić

Foto: RAS SrbijaVratio se razočaran: Ivica Dačić

Kako za “Blic” otkriva jedan od članova naše delegacije, Dačić je hteo da iskoristi to što je duže vreme na istom mestu sa Vučićem, pa je sve vreme boravka na samitu zemalja zapadnog Balkana i EU pokušavao od mandatara da dobije potvrdu da će za socijaliste biti mesta i u novoj vladi.

Ipak, Vučić je ostao neumoljiv i bukvalno je ignorisao pokušaje lidera SPS.

– Dačić je na sve moguće načine pokušao da dobije odgovor, pitao je o tome Vučića, prvo u rezidenciji, a potom u Jelisejskoj palati. Vučić je, međutim, ostao zagonetan – kaže izvor “Blica”.

Aleksandar Vučić

Foto: RAS SrbijaAleksandar Vučić

Naš sagovornik otkriva da su šefovi diplomatija zemalja regiona potom prilazili Vučiću sa pitanjem da li će nastaviti saradnju sa Dačićem.

– Smenjivale su se redom Dačićeve kolege, ali niko nije dobio odgovor. Vučić se samo smešio – kaže izvor “Blica”.

Ipak, prema saznanjima “Blica”, velike su šanse da SPS nastavi da bude deo vlasti. Iako Vučić nije doneo konačnu odluku, razmišlja o tome da Dačić nastavi da vodi resor diplomatije. Pitanje je, međutim, na šta bi još socijalisti mogli da računaju budući da su imali lošiji rezultat nego na prošlim izborima.

Prema jednoj verziji, kadrovi SPS bi mogli da dobiju samo još neka javna preduzeća, a prema drugoj još jedno ili dva ministarstva. Kako kažu upućeni, ni mandatar još nije razrešio ovu dilemu i to će učiniti tek pred samo formiranje vlade.

Aleksandar Vučić juče je izjavio da nije siguran da će vlada biti formirana pre otvaranja poglavlja 19. jula.

– Svakako ćemo imati vladu pre nego Velika Britanija novog premijera (prva polovina septembra) – našalio se Vučić.

Nemanjina 11, zgrada Vlade Srbije

Foto: A.Stanković / RAS SrbijaNemanjina 11, zgrada Vlade Srbije

Mandatar je ponovio da će vlada svakako biti formirana u zakonskom roku, da još nema konačan sastav, ali da će u njoj biti ljudi sposobni i rešeni da iznesu reforme

Na pitanje da li smo bliže novoj vladi nakon odluke o otvaranju poglavlja, premijer je rekao:

– Ako ništa, nije loše jer ni ovi moji, a ni ovi tuđi, poslanici i svi ostali, ne mogu lako da idu na more. Moraće ovde da se odmaraju, više novca će ostati poreskim obveznicima. Nek rade nešto za zemlju umesto da troše pare.

Izvor: blic.rs