Kameron: Za sada nećemo formalno tražiti istupanje iz EU

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u prvom obraćanju parlamentu posle Bregzita da London “za sada“ neće formalno tražiti istupanje iz Evropske unije.

Foto: RAS SrbijaDejvid Kameron

– Rezultat referenduma nije najbolji ishod za Evropsku uniju. Međutim, sumnja u rezultate ne sme da postoji – istakao je Kameron.

Britanski premijer dodao je da on i dalje ostaje pri svom stavu koji je zastupao i pre Bregzita.

– Ostajem pri upozorenjima koja se tiču rizika od napuštanja Evropske unije, ali odluka građana mora da bude poštovana na najbolji mogući način, a proces implementiranja odluke mora odmah da počne – dodao je Kameron.

Premijer Britanije je rekao da postoji fundamentalna odgovornost da se zemlja ujedini, kao i da se treba odupreti govoru mržnje, koji je poslednjih dana upućen migrantima i strancima u Britaniji.

– Britanija napušta Evropsku uniju, ali mi ne smemo da okrenemo leđa Evropi ili ostatku sveta. Pregovori će tražiti jaku, odlučnu i posvećenu politiku – istakao je Kameron.

Prema njegovim rečima, on nije lako doneo odluku o napuštanju premijerskog mesta, ali je dodao i da je to uradio u nacionalnom interesu.

Član 50

Za pokretanje procesa izlaska iz EU, Britanija mora da otvori Član 50 Lisabonskog sporazuma.

– Međutim, taj član, koji se sastoji od pet kratkih pasusa, “ne daje konkretne detalje o načinu odlaska koji treba da se naknadno organizuje – izjavio je Rober Šauad, stručnjak Instituta za međunarodne i strateške odnose.

Kada se Član 50 otvori, povratka nema

Foto: ReutersKada se Član 50 otvori, povratka nema

Ukoliko ne dođe do dogovora, članstvo će automatski prestati dve godine nakon obaveštenja. Član je samo osnovni obrazac za napuštanje, obaveštenje o datumu i neke druge “sitnice“.

Ne govori odmah o pitanjima kao što su kretanje ljudi i trgovina. O tim stvarima može se odlučivati godinama.

Velika Britanija prvo treba o svojoj nameri da obavesti Evropski savet koji okuplja svih 28 članica Unije. Dok to ne učini, i dalje ostaje član EU.

Usporavanje Bregzita

Poljska se složila sa stavom nemačke kancelarke Angele Merkel da Britaniji treba dozvoliti period za pripremu pregovora o procesu istupanja iz Evropske unije.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski, pre odlaska u Prag na sastanak sa kolegama iz Češke, Mađarske, Slovačke, Nemačke i Francuske, je izjavio da je “potreban duži period kako bi bili spremni za sve na šta se Bregzit odražava”.

– To ne može biti ishitrena odluka koja se zasniva na prisiljavanju Britanije da izađe što pre – rekao je Vaščikovski.

Angela Merkel insistira da se Britanija da vreme za pripremu

Angela Merkel insistira da se Britanija da vreme za pripremu

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ranije izjavila da ne želi da “vrši pritisak na London da žuri sa izlaskom iz unije, već da se proces sprovede mirno i razumno”, prenosi Rojters.

Nakon sastanka u Pragu , Slovačka, koja preuzima predsedavanje EU u julu, i Češka su se složile da “ima prostora da se sačeka, ali da Britanija ipak treba uskoro da počne proces napuštanja unije”.

– Nema potrebe da žurimo ali zakonska situacija nije u skladu sa političkom – rekao je slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak .

Lider vladajuće desničarske Partije prava i pravde u Poljskoj Jarosklav Kačinski danas je izrazio želju da Velika Britanija ponovi referendum sa istim pitanjem.

– Naša ideja predviđa napore kako bi vratili Britaniju u uniju, uključujući i ponovno održavanje referenduma – izjavio je danas Kačinski i dodao da su “Evropskoj uniji potrebne radikalne reforme”.

Američki ministar finansija: Prevazići ćemo Bregzit

Američki ministar finansija Džek Lu izjavio je danas da je izlazak Velike Britanije iz EU novi nepovoljni izazov za globalnu ekonomiju.

“Nema sumnje da je odluka Velike Britanije da napusti EU još jedan nepovoljan izazov za globalnu ekonomiju”, rekao je Lu za televizijsku mrežu CNBC.

On je dodao da izazovi Bregzita ipak nisu nešto čime se ne može upravljati i izrazio uverenje da će biti uspešno prevaziđeni.

Džejmi Oliver: Ne dajte vlast je**enom Džonsonu!

Slavni britanski kuvar Džejmi Oliver uputio je poziv javnosti da se lider kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU Boris Džonson spreči da dođe na čelo vlade.

Oliver, koji je glasao za ostanak u EU, rekao je da može živeti s referendumskom odlukom, ali da ne bi mogao da preživi da Džonson bude premijer.

Boris Džonson

Foto: ProfimediaBoris Džonson

“Molim te jednu stvar, Velika Britanijo??? Dajte mi Borisa jeb… Džonsona kao našeg premijera i gotov sam. Odlazim. Moja vera u nas biće zauvek slomljena. Prestanimo da budemo posmatrači! Ne možemo dozvoliti da se to desi”, naveo je Oliver na Instagramu.

Posle ostavke premijera Dejvida Kamerona koji se zalagao za ostanak u EU, otvorena je trka za lidera konzervativaca i premijera, a najveće šanse se daju Borisu Džonsonu, premda postoji jak otpor prema njemu i među torijevcima.

Izvor:blic.rs