ČETIRI ZASTRAŠUJUĆA SCENARIJA Šta čeka Evropu i svet posle izlaska Velike Britanije iz EU

Nakon što je Velika Britanija izglasala izlazak iz Evropske unije, svi se pitaju šta će biti sutra i koje će posledice ova istorijska odluka britanskog naroda imati na Evropu i svet.

Bregzit

Foto: Twitter / screenshotBregzit

Britanija je prva zemlja koja napušta evropsku porodicu i sada je nastala velika neizvesnost.

Prema članu 50. Lisabonskog ugovora, koji reguliše izlazak neke države iz Unije, spominje se rok od dve godine o pregovorima o detaljima izlaska. Koji su najgori mogući scenariji nakon Bregzita?

Foto: Reuters

1. Raspad Evropske unije

Nakon rezultata britanskog referenduma moglo bi da se dogodi da se i neke druge zemlje ”ohrabre” za izlazak iz Unije. Danas su se već oglasili vođe desnice u Holandiji i Francuskoj pa su pozvali da i oni održe referendum o izlasku iz EU u svojim zemljama.

– Želimo sami da budemo zaduženi za svoju zemlju, za svoj novac, svoje granice i svoju imigracionu politiku – rekao je holandski desničar Gert Vilders.

Foto: Reuters

Stručnjaci su predviđali da bi u slučaju Bregzita pozivi na referendum mogli da postanu sve češći i u Danskoj i Švedskoj.

2. Raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Iako je na prvom referendumu u septembru 2014. o nezavisnosti Škotske izglasan ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, taj referendum bi nakon izglasanog Bregzita mogao da se ponovi.

Da bi moglo da dođe do novog referenduma, istakla je i premijerka Nikola Strudžon.

Osim Škotske, u pitanju je i odlazak Severne Irske. U toj je zemlji vodeća unitaristička stranka koja želi da ostane deo Velike Britanije zagovara Bregzit, dok glavna nacionalistička stranka “Sinn Fein” želi ostanak u Evropskoj uniji.

Foto: Reuters

Stoga su iz “Sinn Feina” najavili da će u slučaju da Velika Britanija izglasa izlazak iz EU, da sprovedu referendum za irsko ujedinjenje.

3. Krah finansijskih tržišta

Odmah nakon rezultata referenduma reagovale su i berze. Na evropskim berzama su cene deonica potonule više od 8 posto, a pod najvećim pritiskom je bankarski sektor. FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih deonica bio je u 9.30 sati u minusu 8,5 posto, na 1244 boda.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski indeks CAC bili su u 9.30 sati na gubitku između 6,6 i 9,5 posto.

Foto: Reuters

Ovakav pad cena deonica nije zabeležen, kažu analitičari, od propasti američke investicione banke “Lehman Brothers” u 2008. godini, što je prethodilo globalnoj finansijskoj krizi.

CRNI PETAK Sunovrat funte, kolaps berze; Guverner: Bankama dodatnih 250 miljardi funti!

Pobeda Bregzita dovela je do strmoglavog pada funte čija je vrednost pala najniže u poslednjih 31 godinu! Funta je pala za skoro devet odsto i sada se nalazi na 1,34 dolara, vrednost nezabeležena od 1985. Kako je pobeda Bregzita bila sve izvesnija, funta je nastavljala da pada.

Britanski referendum uticao je i na zagrebačku berzu. Tokom jutra indeksi

“Crobex” Zagrebačke berze pali su više od 1 posto, uz znatno veći promet nego prethodnih dana, pa tako prate pad indeksa na svetskim berzama nakon što su se Britanci na referendumu izjasnili za izlazak iz Evropske unije.

Foto: Reuters

Napuštanje Evropske unije izazvaće razdoblje neizvesnosti dok Britanija pregovara oko trgovine i brojnim ostalim pitanjima. Britanija bi mogla da ima smanjeni pristup evropskom tržištu i biće neizvesnosti oko britanskih trgovinskih odnosa, ne samo sa EU, već i drugim zemljama.

– London je finansijski glavni grad. Nije poznato koliko će biti sposoban da sprovodi sve svetske finansijske transakcije. Ovde nije reč samo o Evropi ili samo o Britaniji, već o globalnom finansijskom sistemu – rekao je Boris Šlosberg iz konsultantske kompanije “BK Asset Management”, piše CNBC.

4. Uticaj na tržište valuta

Nakon izglasavanja izlaska Britanije iz Evropske unije, funta je na međunarodnim deviznim tržištima potonula za više od 10 posto prema dolaru, na najniže nivoe od 1985. godine, dok su jen i franak snažno poskočili jer su ulagači okrenuli tim sigurnim utočištima za kapital u turbulentnim vremenima. U kasnijem trgovanju se funta donekle stabilizovala, pa se njome trgovalo po 1,3666 dolara.

Foto: Shutterstock

– Vratili smo se u 1985. godinu. U roku od šest sati kurs funte potonuo je 10 posto. To je doista neverovatno, a izlazak Britanije iz EU dovešće do egzistencijalne krize za Evropu – kazao je Nik Parsons, valutni strateg u NAB-u.

Evro je u jednom trenutku poskočio više od osam posto, na 83,15 penija, a neki tržišni stručnjaci čak predviđaju da bi sledećih meseci moglo da dođe do pariteta dve valute. U takvom je stanju švajcarski franak, tradicionalna valuta, utočište u koju ulagači sklanjaju kapital u neizvesnim vremenima, poskočio je na najviše nivoe u gotovo godinu dana prema evru i na najviše prema jenu u protekle više od dve godine.

Izvor: blic.rs