ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE U STANJU PUNE PRIPRAVNOSTI: Sve je spremno za odbranu Beograda od poplava!

Shodno preporuci Štaba za vanredne situacije Republike Srbije, Gradski štab za vanredne situacije je doneo naredbu o stanju pune pripravnosti, što podrazumeva stalna dežurstva i preventivno delovanje – poručio je gradonačelnik Siniša Mali

Sremska Mitrovica, Poplava, poplave u Srbiji - POSTAVLJANJE ODBRAMBENOG MEDEMA

Foto-Ilustracija: Tanjug / Jaroslav Pap

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predsedavao je danas sednicom Gradskog štaba za vanredne situacije u Starom dvoru, koja je održana povodom najavljenih hidrometeoroloških prilika. Štab je zasedao u proširenom sastavu, a njemu su prisustvovali predstavnici opština, direktori javnih i javno-komunalnih preduzeća i službi i gradski sekretari.

Shodno preporuci Štaba za vanredne situacije Republike Srbije, Gradski štab za vanredne situacije je doneo naredbu o stanju pune pripravnosti, što podrazumeva stalna dežurstva i preventivno delovanje. Dakle, pratimo stanje na terenu kako bismo mogli da reagujemo na vreme. Situacija je u ovom trenutku pod kontrolom, nema većih izlivanja reka osim u tri naselja u Obrenovcu, ali tu su u pitanju poplavljene oranice i poljoprivredno zemljište, što znači da voda nije ušla u kuće – rekao je Siniša Mali.

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik koji je i komadant Štaba, izdao je naredbu koja podrazumeva da sva javno-komunalna preduzeća stave na raspolaganje svoju mehanizaciju JVP “Beogradvode” kako bi se omogućilo kvalitetnije čišćenje vodotokova.

Sva mehanizacija javnih preduzeća će se staviti u službu “Beogradvoda” kako bismo mogli da čistimo sve nanose i smeće koje zatvara kanale i onemogućava da voda prođe kroz njih i ispod mostova, što može da dovede do njihovog rušenja. Pokušavamo da sva raspoloživa sredstva koristimo kako bi se kanali i korita reka očistili i kako bi voda slobodnije prolazila – istakao je Mali.

Prema rečima direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslava Nikolića, narednih dana u Beogradu se ne očekuje veći obim padavina, ali se očekuje porast vodostaja Save iDunava.

Gradske opštine, javna komunalna preduzeća i drugi pravni subjekti čiji je osnivač grad Beograd, permanentno će pratiti operativnu situaciju i stanje vremenske prognoze od strane RHMZ, radi pravovremenog preduzimanja mera i aktivnosti.

 

 

Izvor: Telegraf.rs