Tursku će uskoro progutati epicentar sirijskog tornada

turska vojska rat kurdi nesreca

To što se događa sa Turskom, kako u spoljnoj tako i unutrašnjoj politici, može se uporediti sa tornadom koji je već sasvim blizu, smatra bivši ambasador Turske u nekoliko država uključujući SAD, Faruk Dogoglu.

– Mislim da Tursku uvlače u rat određene snage unutar zemlje, a ne neko spolja, i to treba dobro razumeti“, rekao je Dogoglu za „Sputnjik“ i dodao da po njegovom mišljenju, Turska nema nikakvih zakonskih osnova da ulazi u rat u Siriji, dok sa sirijske teritorije nema direktne pretnje za Ankaru.

Ranije je premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio da Arapska liga, koja se sastoji od 22 države, neće podržati akcije Ankare na Bliskom istoku. Faruk Dogoglu smatra da to treba da bude „važan i zabrinjavajući signal“ za Ankaru.

Diplomata ukazuje na to da regionalni igrači imaju nekoliko razloga za kritiku Turske, između ostalog zbog njenog uvođenja vojske u Irak krajem prošle godine.

On navodi i istorijski faktor – od vremena Osmanske imperije između Ankare i ostalog arapskog sveta u toku je borba za poziciju lidera. Osim toga, ako su donedavno susedi iz regiona Tursku smatrali uzornom državom koja se može porediti sa Zapadom i u unutrašnjoj politici, sad se sve promenilo.

– Događaji u Turskoj se mogu uporediti sa efektom tornada koji se kreće čitavom zemljom. Njegov epicentar je veoma blizu – rekao je bivši turski diplomata.

Izvor: vestinet.rs