ŠENGEN PRED KRAHOM Gde sve morate da pokažete pasoš u EU

Šengenski sporazum se nalazi pred ozbiljnim testom. Belgija je samo poslednja u nizu članica dogovora o slobodnom kretanju koja je odlučila da privremeno suspenduje Šengen i pooštri kontrole na svojim granicama.

Provera pasoša

Foto: ReutersProvera pasoša

Pre Belgije su to već uradile Nemačka, Austrija, Francuska, Švedska, Danska i Norveška, koja nije članica EU, ali jeste deo Šengen zone.

Prošlog meseca evropski lideri su razmatrali suspenziju Šengena na dve godine u cilju borbe sa migrantskom krizom koja mesecima ne jenjava.

Pojedinim zemljama tako bi bilo dozvoljeno da naredne dve godine kontrolišu pasoše osim ako se u naredne dve nedelje nekim čudom broj migranta znatno smanji. Ipak, pojedini evropski zvaničnici upozoravaju da bi dvogodišnja suspenzija mogla trajno da naškodi sporazumu i njegovo postojanje dovede u pitanje.

Odluku su krajem januara doneli ministri unutrašnjih poslova članica EU iako se Evropska komisija protivila takvim merama navodeći da je važno “sačuvati najveće dostignuće Unije” (slobodno kretanje).

Na većem delu Starog kontinetna već postoje pooštrene kontrole, a privremene mere mogu se zadržati najviše šest meseci. Stoga će u maju (kada istekne šest meseci od odluke Nemačke koja je prva uvela suspenziju) biti odlučeno da li će se kontrola nastaviti do 2018.

Foto: Reuters

Provere pasoša vrše se na granici između Nemačke i Austrije, Danske i Nemačke, Švedske i Danske, Austrije i Slovenije, Austrije i Mađarske, te Slovenije i Hrvatske.

Nemačka

Nemačka je prva u nizu, još sredinom septembra, suspendovala Šengen i tako otvorila pitanje unutrašnjih kontrola granica EU.

– Nemačka privremeno ponovo uvodi kontrole duž unutrašnjih granica. Fokus će u početku biti na granici sa Austrijom

– rekao je tada ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer.

Cilj takvih mera bilo je ograničavanje priliva izbeglica i povratak standardnim procedurama kada ljudi ulaze u zemlju. Mezijer je rekao da se Nemačka na takav korak odlučila i iz bezbednosnih razloga.

Potez Nemačke u suprotnosti je sa principima Šengenske zone, koja dopušta slobodu kretanja između mnogih evropskih država.

Francuska

Nakon maskara u Parizu 13. novembra, Francuska je zatražila suspenziju Šengenskog sporazuma.

– Francuska će pritisnuti sve ostale zemlje da institucionalizuju granične kontrole, a posebno Belgiju.

Austrija

Nakon što je takođe u septembru pooštrila mere na graničnim prelazima, sredinom januara Austrija je i zvanično privremeno suspendovala Šengen.

Austrija je tada najavila uspostavljanje pune kontrolr nad svojim granicama, pa su migranti proveravani i deportovani ukoliko ne ispunjavaju uslove. Zahtev za azil odbija se onima koji ne mogu da dobiju status izbeglice i koji na vreme ne podnesu papire.

Švedska

Početkom novembra, Švedska je takođe suspendovala Šengen, sporazum o slobodnom kretanju sa svojim komšijama Nemačkom i Danskom. Švedska je odličila da odbije sve migrante koji nemaju putničke papire pa čak i ako su zatražili azil.

Izvor: ww.blic.rs