ZATVARANJE GRANICA Stefanović: Ne želimo da budemo kolateralna šteta

Tanjug, B92 | 18. 11. 2015. – 17:16h | Foto: Oliver Bunić |

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da službe bezbednosti rade u pojačanom kapacitetu, da je Srbija bezbedna i stabilna zemlja i neće biti kolateralna šteta ukoliko dođe do zatvaranja granica zbog migranata, a da će određene mere biti preduzete već tokom dana.

 Uvek moramo biti oprezni, ali je Srbija stabilna i bezbedna zemlja, neka vrsta oaze mira i bezbednosti u regionu, zahvaljujući i ozbiljnom radu službi bezbednosti – rekao je Stefanović za B92.
Ministar je rekao da se situacija sa migrantima usložnjava iz sata u sat, da u ovom trenutku niko ne pominje reči “zatvaranje granica”, ali da je Slovenija pre nekoliko sati prestala da prima migrante koji ne dolaze sa ratom zahvaćenih područja, dok će Hrvatska to isto početi da radi u toku dana.

U subotu zajednička vežba policije i vojske

 

Ministar Stefanović je podsetio da će u subotu, 21. novembra, na združenoj vežbi policije, vojske i službi bezbednosti na više lokacija u Beogradu biti prikazane mogućnosti naše zemlje u odbrani.

 

– To nije veliki broj ljudi, budući da najveći broj dolazi iz Sirije i Avganistana. Manji broj dolazi iz zemalja u kojima nema rata i Slovenija će te ljude vraćati u Hrvatsku. Mi ćemo preduzeti određene mere već tokom dana – rekao je Stefanović.
On je dodao da Srbija ima jasan plan šta će činiti ukoliko dođe do zatvaranja granica, ističući da neće dozvoliti da bude kolateralna šteta zbog svega što se dešava.
– Nećemo dozvoliti da se svuda zatvore granice i da se migranti u ogromnom broju zadržavaju u Srbiji – rekao je Stefanović, dodajući da migranti i ne žele da se zadrže u Srbiji, ali i da naša zemlja nije sposobna da preuzme teret krize.
Stefanović je rekao da vlada ima predviđene mere koje će stupiti na snagu ukoliko dođe do zatvaranja granica i da neće dozvoliti da se “lančani udar” slomi na Srbiji.

“Preduzećemo određene mere već tokom dan”

Upitan da li se promenio odnos prema migrantima posle događaja u Parizu, Stefanović je rekao da je odnos prema njima i dalje domaćinski, a da je pojačan rad svih službi, pre svega u obaveštajnom i kontraobaveštajnom smislu.
Stefanović je rekao da i dalje postoji konfuzija oko toga da li je jedan od terorista iz Pariza prošao kroz Srbiju na migrantskoj ruti i da se te informacije proveravaju sa francuskim službama.
– Sačekaćemo da se ti podaci dobiju. To svakako pokazuje i na to da postoji neophodnost detaljnije registracije, što treba da bude i deo zajedničkog dogovora – rekao je Stefanović

“Građani Srbije su bezbedni, ali uvek moramo da budemo na oprezu”

On je rekao da Srbija sarađuje sa stranim službama bezbednosti, kao i organizacijama poput Interpola, i dodao da se do sad nije desilo da neko ko se nalazi na poternicama prođe kroz Srbiju.
Upitan koliko su građani Srbije bezbedni, ministar je odgovorio da uvek moramo biti oprezni, ali da je Srbija stabilna i bezbedna zemlja.
– Ljudi ne treba da strahuju, treba da vode normalan život, bezbedni su na našoj teritoriji, a mi se ponašamo odgovorno – rekao je Stefanović.

 

Izvor: Blic.rs