NEMAČKI VELT: Rusija javno ponižava Belu kuću

vladimir-putin-foto-ap-1419427692-601717

Sirija je bila glavobolja za Baraka Obamu, ali sada će, izgleda, postatiteška migrena, koja će američkog predsednika mučiti do odlaska sa funkcije predsednika – smatra dopisnik lista Velt Klemens Vergin  BERLIN – Rusija je nadigrala Ameriku u Siriji, iskoristila je neodlučnost Baraka Obame i sada planira da “izvrgne ruglu i javno ponizi američku vlast” – tvrdi nemački “Velt”.

Sirija je bila glavobolja za Baraka Obamu, ali sada će, izgleda, postati “teška migrena”, koja će američkog predsednika mučiti do odlaska sa funkcije predsednika – smatra dopisnik lista Klemens Vergin.   Zaštitnici Obame tvrde da u dugoročnoj perspektivi Rusija ima “slabe karte”.  “Međutim, za igrača s slabim kartama Putin začuđujuće dobro vodi vanjskopolitičku igru”, primećuje “Velt”.

List navodi da ovo nije prvi slučaj da Putin, koji je spreman da rizikuje, iznenadi neodlučnog i opreznog Obamu.

“U svakom slučaju, Putin, izgleda, Obamu poznaje bolje nego što Obama po znaje ruskog predsednika” – zaključuje “Velt”.

Operacija ruske avijacije u Siriji nije Americi ostavila prostor za manevar.

Američki vojni službenici priznaju da nisu u stanju da zaštite svoje saveznike, tzv. “umjerenu opoziciju” i javno ističu da – ne žele sukob sa Rusijom.

“Nećemo obarati ruske avione. Ne planiramo da napadnemo njihove aerodrome u Siriji i nemamo nameru da borcima opozicije isporučimo prenosive protivvazdušne raketne sisteme”, saopštio je Pentagon.  Američki senator Bob Korker tvrdi da su se SAD našle u situaciji u kojoj im je preostalo vrlo malo mogućnosti, ako ih uopšte ima. Njegov stav podržava i bivši direktora CIA Džon MekLaflin koji ističe da su svi američki potezi “uslovljeni prisustvom i uticajem Rusije”.

Danas Bela kuća pokušava da sačuva obraz kao slaba opozicija Putinu – procjenjuje “Velt”. Obamin savjetnik za pitanja bezbjednosti Ben Rodis rekao je da su ” glavni interesi Amerike prije u Aziji, nego u Siriji”, a portparol Džoš Ernest smatra da će operacija u Siriji “skupo koštati Rusiju”, jer će od nje napraviti islamističku metu.

Izvor: www.kurir.rs