KO NIJE TERORISTA, NEMA ČEGA DA SE BOJI: Ostale će Rusi bombardovati

08102015.3Ruske vazdušno-kosmičke snage u Siriji nanose udare isključivo protiv predstavnika međunarodnog terorizma i onih koji im pomažu, kaže Marija Zaharova

MOSKVA – Oni koji u Siriji nisu povezani sa teroristima i ne podržavaju ih ne treba da se boje vazdušnih udara ruskog vazduhoplovstva, izjavila je danas zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.”Želim još jednom da ponovim – ruske vazdušno-kosmičke snage u Siriji nanose udare isključivo protiv predstavnika međunarodnog terorizma (…) i onih koji im pomažu. Oni, koji nisu teroristi, ne pomažu im i ne koordinišu svoje poteze sa terorističkim organizacijama, nemaju čega da se boje”, kazala je ona. Zaharova je, kako prenosi RIA Novosti, rekla da su sve aktivnosti Rusije u Siriji potčinjene glavnom cilju – pomaganju političkog rešenja.

“Bez toga je nemoguće obnoviti jedinstvo i suverenitet te zemlje na čitavoj teritoriji, osigurati stabilnost i suživot svih etničkih i konfesionalnih grupa”, kazala je portparolka ruskog MIP-a. Prema rečima Zaharove, Moskva smatra da postoje pretpostavke za zajedničko postupanje Rusije i koalicije predvođene SAD-om, da se “posle poimanja stepena pretnje, pređe na kolektivna, zaista efikasna dejstva”. “Mi smo za to otvoreni. Nemamo nikakve ograde kada je u pitanju zajedničko dejstvovanje”, rekla je ona, ističući da je jedini uslov poštovanje međuanrodnog prava.

Zaharova je, takođe, rekla da zvanična Moskva uočava pozitivnu dinamiku u vojnim kontaktima Rusije i SAD, kao i da se protivi prekidu “kanala komunikacije”.

“Svi ti kanali stvoreni su da bi se rešavale najkomplikovanije situacije, naročito u kriznim trenucima”, rekla je ona, zalažući se za korišćenje svih mogućnosti za koordinaciju. Podsećajući da “pre samo tri, četiri sedmice kontakata sa američkim kolegama nije bilo”, Zaharova je rekla da sada oni postoje između ministarstava odbrane. Ruski MIP, takođe, uočava tendenciju veće objektivnosti medija u pisanju o događajima u Siriji, ali i da i dalje ima pokušaja da se iskrivljavaju ciljevi, postupci i zadaci koje Rusija ima u Siriji. “Glavna teza je staviti u sumnju privrženost Rusije prioritetnom zadatku uništavanju žarišta međunarodnog terorizma i ekstremizma”, kazala je Zaharova.

Ona je odbacila kao “još jedan mit” tvrdnje da Rusija razmatra mogućnost početka kopnene operacije u Siriji. Predstavnica ruskog MIP-a se posebno obratila američkim medijima, kao što su Si-En-En (CNN) i Njujork tajms (New York Times), preneo je TAS S. “Ako operišete sličnim tvrdnjama i nastavljate da se pozivate na neke neimenovane izvore, budite dobri objavite i naš komentar na osnovu prava na odgovor, da se takve operacije ne razmatraju i ne planiraju”, kazala je Zaharova.

“Po meni, u izveštajima u kojima citirate neimenovane izvore iz Pentagona, treba da se citiraju imenovani izvori iz Moskve”, navela je ona. Rusija je na poziv sirijskog predsednika Bašara el-Asada počela 30. septembra udare iz vazduha po objektima IS u Siriji i do sada ih je bilo više od stotinu. Pored toga, juče je iz voda Kaspijskog mora sa brodova ispaljeno 26 krstarećih raketa. Mete se biraju na osnovu obaveštajnih podataka Rusije, Sirije, Iraka i Irana, navodi RIA Novosti.

U Siriji od marta 2011. traje oružani konflikt u kom je, prema podacima UN, poginulo više od 220.000 ljudi. Ruska agencija navodi da se vladinim snagama suprotstavljaju odredi ekstremista koji pripadaju različitim oružanim formacijama, a da su najaktivniji ekstremisti IS i Fronta al-Nusra. Koalicija, sa SAD na čelu, od septembra prošle godine izvodi udare na pozicije IS u Siriji, mimo odluke Saveta bezbednosti i bez koordinacije sa sirijskim vlastima, a Zaharova je ranije rekla da Moskva ne može da se priključi operaciji međunarodne koalicije dok nema saglasnosti Damaska i SB UN, podseća RIA Novosti.

Izvor: www.kurir.rs