Rusi počeli čišćenje Sirije od džihadista (VIDEO)

Novi ruski tenk

Militanti organizacije ISIS napadaju rusku avio-bazu, kako prenose ruski mediji. Ruski mediji su preneli da su se ruski marinci sukobili sa ISIS-om u nedelju blizu Latakije u Siriji.

Tokom ove borbe marinci su ubili više pripadnika militantne organizacije, dok su neke od njih uhvatili prilikom pokušaja da napadnu avio-bazu koju koristi ruska vojska, preneo je ruski list Sevodnja.

Ono što je interesantno je detalj koji je ruski list pomenuo, a to je da su džihadisti “imali detaljan plan avio-baze i jasne satelitske slike sa obeleženim ključnim vojnim objektima”. S tim u vezi, treba podsetiti da Rusija koristi ovu bazu tek oko nedelju dana.

Dakle, postavlja se pitanje ko je ISIS-u obezbedio ovu vrstu obaveštajnih podataka.

Ruska aktivnost na aerodromu se pojačala u petak po pristizanju naprednih ruskih borbenih aviona, uključujući Su-30SM Flanker-e, koji predstavljaju približne ekvivalente američkim avionima F/A-18F Hornet. Ova letelica se smatra jednom od najnaprednijih letelica u ruskom inventaru sa unapređenom avionikom i širokim spektrom dostupnih oružja.

Planirano je da se do sledeće godine ruskim snagama dostavi 60 ovakvih aviona.

Moć

Rusija je još dostavila tenkove, artiljeriju i borbene helikoptere u Siriju i podigla je komunikaciju sa vojskom SAD na visok nivo, kako ne bi došlo do nesporazuma na terenu koji bi vodili konfliktu.

Tokom hladnog rata, Moskva i Vašington su održavali “crvenu telefonsku liniju”, što je upadljiva alegorija na trenutno stanje tenzija između ove dve zemlje, posebno zbog toga su neokonzervativci zauzeli oštar stav prema Rusiji.

Prema časopisu Foreign Policy, Ministrstvo odbrane trenutno “ocenjuje i dorađuje svoje šeme za slučaj nepredviđenih situacija, što uključuje oružani sukob s Rusijom”.

“Nakon 1991. godine, vojni planovi za suprotstavljanje ruskoj agresiji su prestali da budu predmet interesovanja Pentagona, stavljeni su na police da skupljaju prašinu, a Rusija se postepeno integrisala u poslove Zapada i postala potencijalni partner u rešavanju mnogih pitanja”, napisala je Julija Jofe, novinar časopisa Foreign Policy.

“Sada, prema brojnim trenutnim i bivšim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Stejt dipartmenta, Pentagon briše prašinu sa starih planova, ponovo ih ocenjuje i dorađuje ih kako bi bili primenljivi u geopolitičkim uslovima nakon aneksije Krima, kada se Rusija više ne posmatra kao partner, već potencijalna pretnja”.

(Webtribune.rs)

 (Webtribune.rs)