SINDIKATI NEZADOVOLJNI: Novi štrajk prosvetnih radnika sve izgledniji

Srđan Verbić, Foto: Zorana Jevtić

Na sastanku predsednika sindikata smo dogovorili da kad prođe ovo oko početka školske godine i kada se rasporede tehnološki viškovi, do 15. septembra, ponovo ćemo se sastati i doneti odluku da ćemo verovatno ući u štrajk koji se može očekivati u oktobru, pre svega zbog nepoštovanja sporazuma”, naglasio je Pavlović

prosvetni radnici, prosvetari, štrajk prosvetara, štednja, Srđan Verbić, foto zo

BEOGRAD – Više od šest meseci posle potpisivanja Sporazuma sa Vladom Srbije i prekida štrajka, realizacija stavki iz tog dokumenta i dalje ne funkcioniše, pa je novi štrajk prosvetnih radnika sve izgledniji, rekao je danas predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

On je na konferenciji za novinare istakao da su sindikati prosvete, prilikom izlaska iz štrajka, potpisali sporazum, gde se vlada obavezala da će svi zaposleni dobiti jednokratnu pomoć u toku ove godine. Prema njegovim rečima, ta jednokratna pomoć u iznosu od oko 7.500 dinara, zaposlenima bi mnogo više značila nego povećanje plate, koja je, kako je rekao, za oko 11 odsto manja od republičkog proseka.

Sindikati su tražili da ta pomoć bude isplaćena pre odlaska na godišnji odmor, ali je resorni ministar tada rekao da je bolje da to bude pre početka školske godine, a posle toga je “on na to zaboravio i sad se priča samo o povećanju plata i penzija”.

“Juče smo imali konsultativni sastanak predsednika sindikata i dogovorili smo se da kad prođe ovo oko početka školske godine i kada se rasporede tehnološki viškovi, do 15. septembra, ponovo ćemo se sastati i doneti odluku da ćemo verovatno ući u štrajk koji se može očekivati u oktobru, pre svega zbog nepoštovanja sporazuma”, naglasio je Pavlović.

On je rekao da će se predsednici sindikata dogovoriti o tome da li će to biti jednodnevni štrajk, ili protest. Pavlović je podvukao da situacija u prosveti nikada nije izgledala neizvesno i dramatično kao ove godine i naglasio da je jedan od razloga za to izbor saradnika ministra Srđana Verbića, koji, kako je naveo, “nemaju niti životnog, niti radnog iskustva”.

“Postavlja se pitanje zašto su uklonjeni sa svojih radnih mesta iz Ministarstva prosvete odlični profesionalci, poput Zorana Kostića ili Bogoljuba Lazarevića”, rekao je Pavlović.

On je dodao da je novi “haos” nastao i donošenjem, pa povlačenjem Pravilnika o cenama usluga i da direktorima nije jasno kako da rasporede zaposlene, jer je, kako je naveo, namera ministarstva da još radi na izmeni tog pravilnika.

Pavlović je i kao veliki problem apostrofirao i Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, posebno član 20 tog zakona, u kome je predviđeno da zaposlenom u javnom sektoru prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja, propisan Zakonom za odlazak u starosnu penziju.

“To znači da žene sa navršenih 60 godina i šest meseci života i muškarci sa navršenih 65 godina moraju da se penzionišu, a kako će se to odraziti na prosvetu, gde koleginice čine oko 70 odsto zaposlenih i bar tri do četiri hiljade zaposlenih, teško je pretpostaviti”, rekao je Pavlović.

On je dodao da je to “čista diskriminacija ženskog pola”, jer, kako je rekao, navodno im se daju mogućnosti da se izjednače sa muškarcima, a to se ukida.

“Ovaj zakon je protivustavan i u koliziji je sa zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, neka naša dužnost je da se protiv toga bunimo, ovo je teška diskriminacija, a ne znam kako će se to odraziti – ko ode u penziju, njegovo mesto ne može da se popuni”, naglasio je Pavlović.

Izvor: www.kurir.rs